Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uefa-bons Van Praag legt nieuwe opzet Champions League uit

Meer, meer, meer. Precies dat is het probleem van de Europese topclubs… Waarom is het nooit genoeg? Ons erelid én voormalig Ajax-voorzitter Michael van Praag was te gast in onze podcast en ging uitgebreid op die vraag in. Hij zit dicht op het vuur als Uefa-bestuurder, dus we beloven interessant luistervoer!

24 februari 2021 - 10:15
Podcast Praag 1200
Volgens Van Praag is de nieuwe CL-opzet nog aan verandering onderhevig. © Pro Shots

Het is je niet ontgaan dat er een hoop gaande is met de Champions League. Is dat goed of slecht nieuws voor Ajax? Feit is volgens Van Praag in elk geval dat de plannen van de Uefa over het veranderen van de Champions League-opzet nog niet definitief zijn. Er is nog niks in kannen en kruiken.

Sowieso verzekert Van Praag dat er tot 2024 niks wijzigt aan de CL-opzet. Om de vier jaar worden nieuwe afspraken gemaakt over alle Europese clubtoernooien en de huidige opzet staat tot bovengenoemd jaartal vast. Toch is het geen geheim dat er clubs uit de CL willen stappen om een eigen Europese competitie te beginnen. Een ‘Super League’ zogezegd.

Van Praag: “De club die daarin vooroploopt, is Real Madrid. Die club vindt de CL maar niks.” De reden laat zich raden: geld. Want, zoals gezegd: meer, meer, meer, altijd meer. Dat komt ook door buitenproportionele spelerssalarissen die almaar hoger worden en die wel bekostigd moeten worden.

De Uefa is echter geen voorstander van gesloten competities, zoals een ‘Super League’. Van Praag legt in onze podcast uit waarom dat is en ziet veel liever dat de Europese topclubs de koppen bijeen steken om eens te praten over de enorme salariskosten. Van Praag vindt dat het allemaal wel een paar tandjes minder kan, want ook dan zou er nog sprake zijn van wereldsalarissen. In onze podcast poneert hij hierover een interessante stelling.

Er is nog een reden dat de Uefa geen voorstander is van zo’n Super League. Dankzij Europese competities gaat er ook veel geld naar andere clubs, die niet eens meedoen aan Europese toernooien. Elke club in Nederland krijgt bijvoorbeeld uit solidariteit een bedrag gestort. “Dat is belangrijk voor de opleiding en de ontwikkeling van de competities,” zo stelt Van Praag.

De Uefa zit zelf ook niet stil en er liggen plannen op de plank. Toch zijn die nog aan verandering onderhevig. Voor nu is de gedachte om het aantal deelnemers te vergroten, van 32 naar 36. De grootste verandering is de gedachte om de groepsfases te schrappen.

Huh, groepsfases schrappen? Yep, dat is het plan! Er komt één ranglijst van de deelnemende 36 clubs, vergelijkbaar met een reguliere competitie. Althans, dat is het plan. Elke club speelt dan tien wedstrijden (nu zes). Ze spelen dus niet allemaal tegen elkaar en treffen uit en thuis ook andere ploegen.

Na het spelen van tien wedstrijden, plaatst de top acht zich voor de achtste finales. De nummers 9 tot en met 24 strijden vervolgens om de acht overige tickets. In de knock-outfase speelt de nummer één tegen de nummer zestien, de nummer twee tegen de nummer vijftien en zo verder.

Van Praag benadrukt nog maar eens dat het plannen zijn. Hij weet dat er nog wel wat tegenstand te overwinnen is. “Er kan nog van alles gebeuren. Het is nog een plan. De Nederlandse clubs en de KNVB, plus de andere bonden, kunnen nog hun ideeën inbrengen. Het plan is nog wel degelijk aan verandering onderhevig.”

“Ajax en de KNVB staan in grote lijnen achter dit plan,” vertelt Van Praag. “De KNVB dacht zelfs mee over dit model. Maar: men is het nog niet eens over de verdeling van het geld. Daar wordt nog een hard robbertje over gevochten.”

En dus eindigen waar we dit stukje mee begonnen: geld.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >