Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax hangt slingers op in Bern en schenkt zichzelf kwartfinale EL!

Whoohoo! Ajax staat in de kwartfinale van de Europa League! Was er een fijner verjaardagscadeau denkbaar? Onze mooie club blies donderdag in Bern 121 kaarsjes uit en hield voldoende adem over om Young Boys met 0-2 te verslaan. Daar mogen we best een liedje op zingen: ‘Er is er één kwartfinalist, hoera, hoera, dat kun je wel zien, dat is AJAX!’

18 maart 2021 - 22:49
Ybaja 1200 (1)
Neres scoort en toen moest Young Boys er honderd maken! © Pro Shots

Blind viert partijtje op het middenveld
Daley Blind kon donderdag gelukkig aan de wedstrijd beginnen en deed dat vanaf het middenrif. Achter hem hielden Lisandro Martínez en Edson Álvarez het centraal achterin zo veel mogelijk op slot. David Neres en Antony verzorgden de feestvreugde vanaf de flanken.

Perr Schuurs beleefde in Bern een nieuwe teleurstelling, want op Ajax’ verjaardag was voor hem wederom geen plaats in de startopstelling. Het moet voor Perrr hebben gevoeld als dat verjaardagsfeestje van vroeger. Die keer dat je werd uitgenodigd om mee te gaan naar het zwembad, maar helaas je zwembroek vergat. De anderen lekker zwemmen, jij aan de kant...

Neres zorgt voor de juiste verjaardagsfeer!
Voor en tijdens een verjaardag kun je nog wel eens stressen en dat was in het Stade de Suisse niet anders. De Ajacieden namen dan wel een 3-0-voorsprong mee naar Bern, maar de thuisploeg tapte uit een ander vaatje dan een week eerder in Amsterdam.

Zo doken Meschak Elia en Jean-Pierre Nsame al binnen het kwartier gevaarlijk op voor de neus van Maarten Stekelenburg, terwijl Álvarez een schot van Miralem Sulejmani blokte. Even was er de angst op dat ene gebaksvorkje vol slagroom dat op je nieuwe bankstel zou vallen, maar Ajax gaf direct tegengas met kansen voor Blind, Antony en Nico Tagliafico.

Uiteindelijk was het Neres die de huiskamer binnenkwam met de schalen kaas en worst, waarna het Amsterdamse feestje écht kon beginnen. Ryan Gravenberch onderschepte een mislukte ingooi van Young Boys en tikte de bal snel vooruit op Dusan Tadic. De captain behield vervolgens het overzicht en stelde Neres in staat om de bal achter Guillaume Faivre te schuiven. Zou Erik ten Hag onder zijn warme muts een feesthoedje op hebben gehad?

Twee keer hands, één keer penalty
“Nu moet Young Boys er honderd maken,” zou Sierd de Vos ongetwijfeld hebben geschreeuwd na de goal van Neres. Allemaal waar, maar toch haalden we opgelucht adem toen scheidsrechter en VAR besloten de thuisploeg nog voor rust geen penalty toe te kennen. Álvarez kreeg de bal op de arm geschoten, maar de Mexicaan kwam ermee weg.

Dat kwam Mohamed Camara direct na rust niet, voor precies hetzelfde vergrijp… Ook hij kon er bar weinig aan doen, maar ditmaal werd scheidsrechter Bobby Madden wél naar het scherm langs de lijn geroepen, om vervolgens naar de stip te wijzen. Tadic schoot onberispelijk binnen. Het was allemaal wat vreemd, maar we klagen niet, want kwartfinale!

Mogen we al naar huis…?
Ken je dat gevoel, dat je op een verjaardag zit waar je helemaal niet wilt zijn? Nou, precies die emotie moeten de spelers van Young Boys hebben gevoeld. En dan waren de Zwitsers nog de gastheer ook, op de geboortedag van ons aller Ajax. Op de klok kijken of het redelijkerwijs al fatsoenlijk was om huiswaarts te keren had echter geen zin, want de return duurde echt niet korter dan negentig minuten. Het was uitzitten dus, terwijl Tadic & co de slingers ophingen.

Het werd er voor Young Boys bovendien niet gezelliger op toen de arbitrage een treffer van Jean-Pierre Nsame afkeurde wegens vermeend buitenspel van Elia. Op Twitter zagen we de term VARjaardag al voorbijkomen...

Sulejmani krijgt cadeautje van Tadic mee naar huis
Weet je nog, hoe je vroeger aan het einde van een verjaardagspartijtje een aandenken mee naar huis kreeg? Vaak was dat een zakje snoep, maar Tadic en Sulejmani pakten het in Bern anders aan. De Ajaxcaptain schonk zijn landgenoot al halverwege het partijtje een cadeautje in de vorm van zijn wedstrijdshirt. Serviërs onder elkaar! Tadic nam het shirtje van Sulejmani als ruil in ontvangst. En toen moest er toch echt nog een helft worden gespeeld.

Spelers op scherp allemaal voortijdig naar de kant
Blind, Neres en Tagliafico stonden allemaal op scherp voor de kwartfinale, dus besloot Ten Hag precies dit trio naar de kant te halen op het moment dat de stand het toeliet. Op dat vlak geen risico's en zo arriveerden Mohammed Kudus, Sean Klaiber en Oussama Idrissi iets later op de verjaardag, maar evengoed hartstikke gezellig hoor! Ook Schuurs vond net op tijd zijn zwembroek om toch nog een rol te spelen, terwijl Brian Brobbey eveneens tien minuutjes kreeg.

Verjaardagsroes uitslapen en wekker zetten voor loting
Hey Ajax, leeftijd is gelukkig een kwestie van gevoel, niet van jaren. Slaap lekker de verjaardagsroes uit, hoor! Hartstikke dik verdiend. Zet alleen wel even de wekker, want om 13.00 uur begint de loting in Nyon. Snel deootje op, tandenpoetsen en met een kegel klaar zitten!

Een live-registratie van het opendraaien der balletjes is te volgen via de website van de Uefa. Ook ESPN1 zendt de loting uit. Goed om te weten: er wordt vrijdag niet alleen geloot voor de kwartfinale. Nee, de mensen bij de Uefa pakken stevig uit en loten ook gelijk door voor de halve finale.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >