Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vakkundig Ajax draait Haagse ooievaar de nek om en dit viel op

Een ooievaar zonder werkende vleugels vliegt niet en valt naar beneden. Naar de laatste plaats in de eredivisie. Ajax kortwiekte ADO Den Haag zondag met groot gemak. De mannen van Erik ten Hag plakten de residentieclub vakkundig met 5-0 achter het behang. Daarmee deden ze geweldig zaken, want PSV verloor met 2-0 op bezoek bij AZ.

21 maart 2021 - 21:48
AJAADO 1200
Rensch zag zondag maar weinig van de rechtsbackplek. © Pro Shots

Brobbey vervanger zieke Haller
De grootste verrassing in de opstelling was natuurlijk de basisplaats voor Brian Brobbey. De negentienjarige spits startte omdat Sébastien Haller positief testte op corona en aangezien de trainer van mening is dat Dusan Tadic het best rendeert als linksbuiten. Ook Jurriën Timber ontbrak wegens corona en Antony zagen we eveneens wegens ‘medische redenen’ niet terug in de selectie.

De keuze voor Brobbey viel niet bij iedereen in de smaak, maar het is lastig uitfluiten als je thuis op de bank zit. Sommige supporters zien ‘de trouweloze’ liever niet meer in het Ajaxshirt, maar Ten Hag vaart gewoon zijn eigen koers. Hij betoogde eerder al dat hij Brobbey ‘gewoon’ zou blijven inzetten, mocht hij dat nodig achten.

De coach is flink in zijn nopjes met de wisselwerking tussen Tadic als linksbuiten en de tiener als man in de punt. Dus in dat opzicht was de verrassing eigenlijk niet eens zo groot, al dacht bankzitter Lassina Traoré daar mogelijk anders over.

Trainingspartijtje en heerlijke glansrol Rensch
Ajax kortwiekte de Haagse ooievaar vakkundig. Binnen een mum van tijd werden de slagpennen op capabele wijze getrokken. ADO heeft er totaal niks van gevoeld en liet het wieken gelaten toe. Het wapperde nog wel wat met de vleugels, maar de ooievaar kletterde desalniettemin omlaag. Naar de laatste plaats in de eredivisie en wie weet nog verder naar beneden.

De bal vloog immers al na tien minuten in het vijandelijke net, na gepruts in de ADO-defensie. De ‘hoog spelende’ Devyne Rensch lag al dankbaar op de loer en strafte het Haagse balverlies genadeloos af door een afvallende bal achter Martin Fraisl te schieten. Direct zocht hij de fotografen achter het doel op voor wat mooie kiekjes!

Op rechtsachter was Rensch overigens amper te vinden. In balbezit acteerde de achttienjarige afwisselend als rechtshalf, rechtsbuiten én schaduwspits. Hij dook werkelijk overal op, zo ook voor het geven van de assist op Brobbey, die na twintig minuten de 2-0 tegen de touwen poeierde. Rensch bleef heerlijk fladderen en stelde Tadic vlak voor rust in staat de 4-0 in het net te plaatsen. Edson Álvarez prikte even ervoor nog de derde Ajaxtreffer binnen.

Tadic knalt (nog) niet door 2.000-minutengrens
Goed voor je lichaam zorgen, dat is het devies van Tadic. En dat loont. Ook tegen ADO stond hij er weer. De captain is inmiddels de enige Ajacied die dit seizoen meespeelde in alle 26 eredivisieduels. Sterker nog, sinds zijn komst naar Amsterdam in 2018 miste de Serviër geen enkele competitiepot.

Voor de aftrap stond hij op 1.928 gespeelde minuten, maar na het nog voor rust omdraaien van de Haagse ooievaarsnek staat hij op 1.973 minuten. De aanvaller bleef na de pauze achter in de kleedkamer, waardoor invaller Oussama Idrissi de volledige tweede helft kreeg om zich te laten zien. Hij wilde zó graag scoren, dat hij mede-invaller Traoré vlak voor tijd opzichtig over het hoofd zag.

Het kaalplukken van ADO ging zo voortvarend dat Ten Hag besloot meer spelers rust te gunnen, want ook Álvarez, Brobbey en Davy Klaassen gingen nog voor het uur naar de kant. Klaassen kopte net ervoor nog wel effe totaal ongehinderd de 5-0 binnen. Het spelniveau ging na die treffer en de vele wisselingen flink omlaag, maar de plezierige wijze waarop Ajax aan het duel begon, verdient veel waardering.

Matchday duurt lááááááááánggg!
Als supporter ken je het wel: je wordt zondag wakker en het eerste waar je aan denkt is ‘matchday’! Dat was ditmaal niet anders, maar allemachtig, wat duurt zo’n dag lááááááááánggg, als je zelf pas om 20.00 uur aan de beurt komt… Het was wel fijn om te zien hoe PSV een (genade)klap kreeg in Alkmaar, terwijl Vitesse twee punten liet liggen. Toch blijft zo’n zondagavondduel wennen en of dat ooit helemaal lukt…? Zeker niet als we wél weer naar het stadion mogen…

Schrale troost voor ADO
ADO staat na de confrontatie met Ajax dus op de zorgelijke, troosteloze en allerlaatste achttiende plek in de eredivisie. Het geelgroene behang bladdert met rap tempo van de muren… Schrale troost voor de rode lantaarndrager is dat het volgend seizoen – ook bij degradatie – evengoed naar Amsterdam afreist. We zetten de slagboom bij sportpark De Toekomst vast open.

Maar goed, dat regelen ze allemaal maar in de Hofstad. Wij kijken naar Ajax en Ajax geniet momenteel een voorsprong van elf punten op PSV en AZ. Oh ja, we hebben ook nog een inhaalduel tegen FC Utrecht tegoed. Het zijn mooie tijden, al waren wedstrijden mét publiek nu echt fabuleuze tijden geweest...

Fijne zondagavond nog!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >