Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax nog niet op matchpoint na puntenverlies tegen Utrecht en dit viel op

We hoopten Ajax tegen FC Utrecht op matchpoint te zien komen, maar dat liep helaas anders. De Ajacieden morsten twee punten in het inhaalduel met de Domstedelingen door met 1-1 gelijk te spelen. Of er tegen AZ al een schaal wordt uitgereikt, is dus nog maar zeer de vraag.

22 april 2021 - 20:42
Alvarez Ajautr 1200
Álvarez werkt af, maar het is niet genoeg voor de winst... © Pro Shots

Uitstel is geen afstel!
“Om zondag speciaal te maken, moeten we donderdag van Utrecht winnen,” sprak Sébastien Haller in aanloop naar de partij tegen zijn voormalige ploeg. Mooi gesproken, maar niet gelukt… Komt er zondag voorafgaand aan AZ-thuis een kampioensschaal uit een KNVB-kofferbak?

Het hangt mede af van wat PSV en FC Groningen zaterdagavond tegen elkaar uitrichten. Vooralsnog lijkt niet de vraag óf Ajax de schaal krijgt uitgereikt, maar vooral wanneer. Als PSV wint van Groningen, dan kan Ajax thuis tegen FC Emmen officieel kampioen worden. Als de Eindhovenaren zaterdag niet winnen, dan is Ajax zondag alsnog kampioen bij een zege op AZ. Dan moet het wel stukken beter dan tegen het fel spelende Utrecht…

Supporters krijgen hun zin!
“Hèhè, ein-de-lijk Mohammed Kudus!” Zo klonk ongeveer de algemene zucht van verlichting op sociale media, toen duidelijk werd dat de Ghanees in de basis zou starten. Kudus deed dat vanaf de nummer tien-positie en zijn startplek ging dus ten koste van Davy Klaassen.

De laatste maanden was de roep om een basisplaats voor Kudus onwijs groot. Telkens als de opstelling van Ajax werd gedropt, klotsten teleurstelling en verontwaardiging van veel Ajacieden over de plinten. Waar is Kudus? Waarom krijgt Kudus geen kans? Waarom zit Kudus weer op de bank? Boeee! Rotte tomaten, alles!

We overdrijven, maar Kudus – tot donderdag twaalf eredivisieduels – werd de afgelopen maanden soms wel héél groot gemaakt. Het was dus interessant te zien hoe de Ajacied zijn basisplaats tegen Utrecht zou aannemen. De gedrevenheid spatte ervan af, maar hij kon zich niet onderscheiden en liep zich vaak vast in goede bedoelingen. Ten Hag haalde hem kort na rust al naar de kant ten faveure van Klaassen.

Irritatie en knokvoetbal
Nico Tagliafico bezorgde Ajax snel overwerk, door de watervlugge Gyrano Kerk al na tien minuten te vloeren. De VAR riep Allard Lindhout naar het scherm, waarna de arbiter naar de stip wees. Simon Gustafson haalde de trekker over en schoot zijn ploeg op voorsprong.

Tot dat moment leek er geen vuiltje aan de lucht, maar Ajax raakte steeds verder van de rel. Er ontspon zich een krachtmeting precies zoals de bezoekers voor ogen hadden. Eentje vol fysieke duels, man-tegen-mangevechten en Ajacieden die zich op de kast lieten jagen.

De scheldkanonnade van Dusan Tadic richting zijn medespelers loog er niet om. Eentje in de categorie ‘Sergiño Dest’, zeg maar. Ondertussen had Ajax mazzel dat Utrecht niet profiteerde van de enorme ruimtes in de omschakeling, terwijl het pech had dat David Neres een honderd procent kans onbenut liet.

Buitenspel, niet buitenspel, tóch buitenspel? Huh?
De invalbeurten van Antony en Klaassen brachten wat vuur in de ploeg bij Ajax. Laatstgenoemde vond zelfs razendsnel het doel, maar de vlag ging omhoog wegens buitenspel. In de herhaling ontdekten wij echter niks van dat alles, dus toen VAR Clay Ruperti de boel checkte, was de gedachte dat de treffer alsnog zou worden toegekend. Dat gebeurde echter niet en we horen daar graag de uitleg nog van...

Ajax moest echter door. Bij de pakken neerzitten, heeft geen zin en je druk maken om afgekeurde doelpunten is zinloze energie. Edson Álvarez gaf al snel het juiste voorbeeld. De Mexicaan kopte eerst op de lat om vervolgens een voorzet van Tadic knap achter Eric Oelschläger te werken: 1-1.

Ajax leek – zeker na die gelijkmaker – in positieve zin wakker geschrokken, alleen wel zeventig minuten te laat. Het werd een stuk drukker in de doelmond van Utrecht en Ten Hag bracht Brian Brobbey voor Haller, terwijl Noussair Mazraoui zijn rentree maakte. Ajax probeerde het nog wel, maar het was allemaal niet overtuigend genoeg. Zoals de hele wedstrijd dat niet was.

Plekjes voor beker- en kampioensbanier al gereserveerd
We kennen allemaal de rode banieren met gewonnen trofeeën in de nok van de Johan Cruijff Arena. Wat ons direct opviel: boven het uitvak is ruimte gemaakt voor twee nieuwe banieren. Die met de gewonnen KNVB-beker komt er natuurlijk sowieso. Of schaal nummer 35 er ook bijkomt? We weten het snel genoeg...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >