Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vier dingen die je moet weten over Ajax - FC Utrecht

Ajax kan donderdagavond op matchpoint komen door de voorlaatste horde richting het kampioenschap goed aan te nemen. De koploper neemt het in eigen huis op tegen FC Utrecht. Bij winst kunnen de Ajacieden landstitel 35 zondag tegen AZ al veiligstellen. Hieronder vier dingen die je moet weten over het inhaalduel met UUUUUU.

22 april 2021 - 08:42
Ajautr 1200
Kerk vindt het irritant dat Tagliafico 'zich zo vaak laat vallen'. © Pro Shots

Vijfde clash tussen Ajax en Utrecht dit seizoen
Het was een hele klus voor de KNVB om het inhaalduel met Utrecht in te plannen, maar uiteindelijk lukte het. Het is overigens al de vijfde keer dat de twee ploegen elkaar dit seizoen treffen. Echt waar! In de al vier gespeelde wedstrijden scoorde Ajax vijftienmaal en incasseerde het zes treffers.

In voorbereiding op dit seizoen won Ajax in de Johan Cruijff Arena nog met 5-1. Tijdens dit oefenduel was Zakaria Labyad met drie treffers de grote man. Vervolgens werd het uitduel in de eredivisie met 0-3 gewonnen. Het derde duel was een ware thriller. Ajax versloeg Utrecht in de KNVB-beker met 5-4. Een waanzinnige wedstrijd. Ook hier trof Labyad tweemaal doel.

De vierde ontmoeting vond tijdens de interlandperiode plaats op sportpark De Toekomst. Met David Neres als aanvoerder wonnen de Ajacieden ook die wedstrijd (2-1). In dat duel maakte Oussama Idrissi zijn eerste doelpunt voor Ajax, al zien we dat doelpunt natuurlijk nergens terug in de statistieken.

Niks tussendoortje!
De confrontatie met Utrecht doet een tikje denken aan 12 mei 2019. Ook toen kwamen de Domstedelingen naar Amsterdam, won Ajax met 4-1 en kon het een week later de schaal liften in Doetinchem. Natuurlijk is de situatie niet compleet hetzelfde, maar feit is dat Ajax bij winst een wedstrijd later weer de schaal uitgereikt kan krijgen.

Maar goed, dat is zondag. Eerst donderdag, stap voor stap! Precies zoals Erik ten Hag ook maar blijft benadrukken. Niks tussendoortje. Eerst maar eens zorgen dat er een goede uitgangspositie bijeen wordt gevoetbald en daarvoor moet Utrecht aan de zegekar worden gebonden. Als dat lukt, vergroot Ajax het gat met PSV tot veertien punten.

Ten Hag waarschuwde echter om niet al te ver vooruit te kijken. “Want dan schieten we onszelf in de voet. Utrecht haalde na de winterstop denk ik, op Ajax en AZ na, de meeste punten,” rekende de coach voor in De Telegraaf. Ten Hag vertelde eveneens dat zijn spelers flink genoten van de gewonnen bekerfinale tegen Vitesse (2-1).

“Vanwege corona was er zondagavond niemand die op ons wachtte. We bleven daardoor veel langer in de kleedkamer en vierden het echt samen. Ik keek met genoegen hoe hecht deze groep weer is. De blijdschap was enorm. De beker is een belangrijke prijs, die wilden we winnen.”

De trainer beschikt tegen Utrecht over een nagenoeg fitte selectie. Alleen Andre Onana en Daley Blind ontbreken. Blind is inmiddels aan zijn enkel geopereerd en die ingreep is goed verlopen.

‘Agressief’ Utrecht wil Amsterdams titelfeestje uitstellen
Uitstel is geen afstel, maar in de Domstad zouden ze er zeker genoegen in scheppen als het lukt om het titelfeestje van Ajax uit te stellen. Dat moet de ploeg doen zonder middenvelder Bart Ramselaar, die nog naweeën ondervindt van een hersenschudding. Mimoun Mahi en Tommy St. Jago zijn twijfelgevallen. Justin Hoogma moet eerst nog ritme opdoen bij Jong Utrecht.

Hoofdtrainer René Hake en zijn manschappen willen goed voor de dag komen in Amsterdam en aanvallen wanneer het kan. “Maar het is ook realistisch om te weten dat je in de wedstrijd momenten of periodes hebt waarin je wordt teruggedrongen. Dan moeten we ook zorgen dat we goed en mannelijk verdedigen. Dat we agressief spelen en de duels aangaan. Ik denk dat dat een belangrijk onderdeel is tegen Ajax,” gaf de coach aan bij RTV Utrecht.

“Je ziet dat Ajax heel zakelijk kan winnen,” vervolgt de trainer. “Voor de winterstop waren ze frivoler, nu wat stugger. Maar ze hebben een dusdanige hardheid opgebouwd, dat ze wedstrijden wel over de streep trekken. Dat zag je in de bekerfinale en tegen RKC goed terug. Ze leveren wel en dat is knap als je dat over langere periode kunt.”

Tagliafico mag weer rondje om Kerk
Eén van de leuke dingen bij confrontaties tussen het huidige Ajax en Utrecht is de onderlinge strijd tussen Nico Tagliafico en de pijlsnelle aanvaller Gyrano Kerk. Laatstgenoemde kijkt er weer naar uit. “Het zijn altijd mooie wedstrijden tegen Ajax. Ik heb laten zien dat ik tegen teams van Ten Hag gevaarlijk kan zijn. Hopelijk donderdag ook.”

Op de vraag wat er moeilijk aan is om tegen Tagliafico te staan, volgt een compliment en een kritiekpunt ineen. “Hij kan heel fel zijn, maar zich ook heel makkelijk laten vallen. Dat kan best irritant zijn.”

Aan de andere kant van de A2 kijkt ook Sébastien Haller uit naar het treffen met zijn oude ploeg. Hoewel de spits de harten van de Ajaxsupporters nog niet heeft veroverd, was hij met tien doelpunten en zes assists uitermate productief in de afgelopen zestien duels voor Ajax. Dat zijn prima cijfers.

Haller genoot van de bekerwinst, maar baalde van het ontbreken van supporters. Hij kijkt er dan ook naar uit om zondag tegen AZ weer 7.500 Ajacieden in het stadion te zien. Dat daar mogelijk een schaal te winnen valt, is mooi. Maar net als zijn trainer waarschuwt Haller op de clubsite niet te veel met zondag bezig te zijn. “We moeten donderdag winnen van Utrecht als we zondag speciaal willen maken.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >