Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Supporters over binnenhalen derde ster: ‘Iedereen was bezig met de titel’

Onze podcastspecial over 15 mei 2011 is natuurlijk niks zonder supporters. Voor Björn, Ino en Roy is het de indrukwekkendste dag in hun leven als Ajaxsupporter. Alles moest ervoor wijken, zelfs familie - voor even dan.

14 mei 2021 - 11:21
Sfeerderdester1200
Iedereen in het stadion was bezig met hetzelfde doel. © Pro Shots

Voor Björn Martens, in de dagen van de derde ster werkzaam bij Supportersvereniging Ajax, gebeurde er in seizoen 2010/2011 een hoop. “De dag zelf was er een van euforie, waarop alles samenkwam. Iedereen in het stadion was bezig met hetzelfde doel. Er werd niet naar elkaar gekeken, er werd niet naar elkaar gewezen. Iedereen was bezig met de titel pakken.”

Ajax laatste titel dateerde toen van 2004, dus was er destijds van alles aan de hand rond Ajax. “Dan weet je dat het gaat rommelen. Als supporter zeik je altijd, ben je kritisch. Die jaren hebben we wel lopen zeuren. Als we het zelf doen, is dat logisch: het is onze club. Maar, door de buitenwacht werd er ook nogal gezeken. Dat kun je minder hebben, want het gaat wel over jouw club.”

Het kampioenschap dat jaar was volgens Björn niet minder dan verlossend. “Dat maakt het zo magisch. Alle ingrediënten waren er. Hoop gezeik, de revolutie met Johan Cruijff was gestart, een trainerswissel, één punt achter op FC Twente, de week ervoor de KNVB-bekerfinale verloren…”

Die verlossing voelden Ino en Roy Diepeveen ook, zeker toen ze in de auto van een wat ongelukkig gepland familieweekend (ouders 35 jaar getrouwd, je weet hoe dat gaat) naar de Arena reden. Alle liefde voor de papa en mama, maar dit moest gewoon.

Voor Ino is het nog steeds de mooiste dag van zijn leven, zeker op voetbalgebied. “We hadden zo lang gehunkerd naar die titel, we waren het lachertje van Nederland. Zeven jaar geen titel gewonnen en dan op de laatste speeldag in een rechtstreekse confrontatie… Kan niet mooier!”

Broer Roy beaamt dat. “De ontknoping kan inderdaad niet mooier.” Het leek in het voorjaar nog even mis te gaan, maar toen kwam eind maart de inhaalslag. “Die bijna frustrerende derde ster kwam toch ineens weer in beeld.”

“Qua datum en prijs is 24 mei 1995 nóg mooier, maar toen waren wij nog te jong. Ik was dertien jaar, een pubertje in de huiskamer. Maar op 15 mei zat ik in het stadion, de mooiste dag van Ajax die ik heb meegemaakt.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >